Holistisch Blog

Deze 5 Theesoorten werken tegen Stress en verbeteren je Stemming

Alleen al even een moment voor jezelf nemen om te genieten van een kop warme thee, geeft een gevoel van ontspanning en geluk. Om nog meer te kunnen genieten van de ontspannende en opbeurende werking van thee drinken, zou je kunnen kiezen voor kruidentheeën die bewezen ontspannende en stemmingsverbeterende eigenschappen hebben. Hieronder lichten we vijf theesoorten uit.

Citroenmelisse thee

Van oudsher wordt dit kruid al gebruikt tegen stress, angst en nervositeit. Je kunt er een frisse thee van maken met een milde, citroenachtige smaak en geur. Onderzoek suggereert dat citroenmelisse kalmerend werkt doordat het de neurotransmitter GABA in de hersenen zou verhogen. Het rozemarijnzuur in het kruid zou GABA-T verlagen, een enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak van GABA, en zo zorgen voor een verhoogde hoeveelheid GABA in het brein. Deze stof zorgt ervoor dat je je meer relaxed voelt en werkt goed tegen angstige gevoelens. 

Passiebloem thee 

Eeuwenlang wordt de passiebloem al ingezet als een kalmerende en angstremmende medicinale plant in verschillende delen van de wereld. De prachtige bloem heeft een rijke, milde smaak. Een meta-analyse naar bestaande onderzoeken in verschillende wetenschappelijke databases concludeert dat passiebloem inderdaad kan worden gebruikt om stressgevoeligheid en angstgevoelens te verminderen. Het precieze werkingsmechanisme is nog niet helder, maar vermoedelijk kunnen stoffen in de bloem het GABA-systeem in de hersenen helpen reguleren. Als je passieflora thee wilt gaan drinken, kies dan wel altijd voor Passiflora incarnata, omdat dit de soort is die is onderzocht. 

Kamille thee

Ook kamille staat bekend als een kalmerend kruid. De kruidige en wat zoetige smaak spreekt veel mensen aan. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt het toegepast tegen onder meer nervositeit. In de Westerse kruidengeneeskunde wordt kamille ook ingezet om meer rust te brengen. Vanuit de huidige wetenschap komt er ook steeds meer bewijs dat kamille kalmerend werkt en gevoelens van angst kan verlagen. Onderzoekers zijn het er nog niet over eens waarom kamille kan helpen om te ontspannen, maar mogelijk komt het door de aanwezigheid van een bepaalde polysacharide (een meervoudige suiker en koolhydraat). Kamille thee bevat nog meer suikers die een gunstige werking op het lichaam hebben. Deze polysachariden, zoals inuline en fructo-oligosachariden (FOS), werken als prebiotica: vezels die de goede bacteriën in je darmen voeden en zo je microbioom (darmflora) kunnen verbeteren. Het regelmatig drinken van kamille thee zou daarom ook op de lange termijn een gunstige werking kunnen hebben, omdat stress onze darmflora kan verstoren en de prebiotica kunnen helpen om deze te herstellen. Bovendien stelt een gezond microbioom ons lichaam in staat om beter met stressvolle situaties om te kunnen gaan.

Rozemarijn thee 

Traditioneel wordt rozemarijn ingezet bij gevoelens van angst en depressie. De aromatische, kruidige smaak en geur hebben een opwekkende en opbeurende werking. Bij dieren was de antidepressieve werking van rozemarijn al langere tijd bewezen. Er bestaat nu ook bescheiden wetenschappelijk bewijs voor de angstremmende en antidepressieve werking van rozemarijnthee bij mensen. In een recent onderzoek dronken 22 gezonde vrijwilligers tussen de 20 en 50 jaar oud 10 dagen lang een keer per dag rozemarijnthee. De thee werd bereid door 5 gram gedroogde rozemarijn aan 100 milliliter gekookt water toe te voegen. Hun bloed werd onderzocht op stoffen die verband houden met angst en depressieve gevoelens, zoals BDNF en cortisol. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat rozemarijnthee de hoeveelheid BDNF in de vrijwilligers verhoogden. Deze stof is belangrijk voor het behouden en overleven van neurologische verbindingen in het brein en wordt verlaagd door stress en depressie. 

Ginkgo Biloba thee 

Ginkgo biloba, of Japanse notenboom, wordt binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) al duizenden jaren aangeraden om de gezondheid te ondersteunen. Het heeft een kruidige, nootachtige smaak. Onderzoek laat zien dat het kruid een positief effect kan hebben op de hersenfunctie en gemoedstoestand. Het zou mogelijk het dopamine-gehalte en doorbloeding in de hersenen kunnen verhogen, waardoor gevoelens van angst kunnen worden verminderd. Ook is Ginkgo biloba een sterke antioxidant en vrije radicalenvanger waardoor het oxidatieve schade als gevolg van overmatige mentale en fysieke stress kan tegengaan. 

Natuurlijk bestaan er nog meer rustgevende en opbeurende kruidentheeën. Wij raden aan om te variëren en geen liters van dezelfde thee op een dag te drinken. Als je medicijnen slikt of een bepaalde medische aandoening hebt, overleg dan eerst met je arts of deze samengaan met het gebruik van de kruiden die je wilt gebruiken. Sommige kruiden hebben namelijk invloed op de werking van medicijnen of lichamelijke condities. 

Zelf vinden wij het heerlijk om zoveel mogelijk losse kruiden te gebruiken voor het zetten van thee. De webshop Pit&Pit.com heeft bijvoorbeeld veel soorten losse thee. Ook hebben ze handige composteerbare builtjes met kruiden die dezelfde kwaliteit hebben als losse thee. 

Bronnen

Scholey A, Gibbs A, Neale C, Perry N, Ossoukhova A, Bilog V, Kras M, Scholz C, Sass M, Buchwald-Werner S. Anti-stress effects of lemon balm-containing foods. Nutrients. 2014 Oct 30;6(11):4805-21. 

Janda K, Wojtkowska K, Jakubczyk K, Antoniewicz J, Skonieczna-Żydecka K. Passiflora incarnata in Neuropsychiatric Disorders-A Systematic Review. Nutrients. 2020 Dec 19;12(12):3894. 

Chaves PFP, Hocayen PAS, Dallazen JL, de Paula Werner MF, Iacomini M, Andreatini R, Cordeiro LMC. Chamomile tea: Source of a glucuronoxylan with antinociceptive, sedative and anxiolytic-like effects. Int J Biol Macromol. 2020 Dec 1;164:1675-1682. 

Chaves PFP, Iacomini M, Cordeiro LMC. Chemical characterization of fructooligosaccharides, inulin and structurally diverse polysaccharides from chamomile tea. Carbohydr Polym. 2019 Jun 15;214:269-275. 

Achour M, Ben Salem I, Ferdousi F, Nouira M, Ben Fredj M, Mtiraoui A, Isoda H, Saguem S. Rosemary Tea Consumption Alters Peripheral Anxiety and Depression Biomarkers: A Pilot Study in Limited Healthy Volunteers. J Am Nutr Assoc. 2022 Mar-Apr;41(3):240-249. 

Araki R, Sasaki K, Onda H, Nakamura S, Kassai M, Kaneko T, Isoda H, Hashimoto K. Effects of Continuous Intake of Rosemary Extracts on Mental Health in Working Generation Healthy Japanese Men: Post-Hoc Testing of a Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2020 Nov 20;12(11):3551.

Gachowska M, Szlasa W, Saczko J, Kulbacka J. Neuroregulatory role of ginkgolides. Mol Biol Rep. 2021 Jul;48(7):5689-5697.

Zoeken in de website

Gevonden: